SPIRIN:Bulletin Board/Calendar/Titus Brandsma Lezing 2011

From SPIRIN
Jump to: navigation, search


Bulletin Board

N.N.


Titus Brandsma Lezing 2011

2011-05-27 15:00

Lezing uitgesproken door Drs. W. van de Donk

Titus Brandsma lezing
Op 27 mei a.s. vindt de 18e Titus Brandsma Lezing plaats, die in het teken staat van spiritualiteit en duurzaamheid.


Ezels echter of muilezels,
voor zover jullie noodzaak dit vereist,
mogen jullie hebben;
En iets van vee- of hoenderteelt.

Pleidooi voor een nieuwe relatie met het land dat ons omgeeft
Al vele jaren spreken wij over onze leefwereld in termen van tegenstellingen en zo ervaren wij dat ook. Steeds opnieuw is er sprake van een tweedeling en steeds opnieuw is er sprake van een bedreigde of zelfs verstoorde balans tussen twee polen, zoals tussen stad en platteland, economie en natuur, consumptie en productie.
Om uit deze doodlopende straat te geraken, opent Wim van de Donk een heel nieuw perspectief. Hij verwerpt het zwart-wit denken en pleit voor een meer relationele benadering van met name stad en platteland. Alleen zo kunnen wij verandering en duurzaamheid op elkaar afstemmen, komen wij tot ‘duurzame verandering’.


Over de spreker
Dr. Wim B.H.J. van de Donk (1962, Veghel) is sinds 1 oktober 2009 commissaris van de koningin in de provincie Noord-Brabant. Hij is gehuwd en vader van twee dochters.
Van de Donk studeerde Politieke Wetenschappen en Bestuurskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1997 promoveerde hij (cum laude) in de bestuurswetenschappen. Sinds 2000 is hij als hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde verbonden aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur in de Faculteit der Rechts-geleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Van 2004 tot 2009 was hij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.


Het programma
De lezing vindt plaats op 27 mei a.s. om 15.00 uur in de Stevenskerk, St. Stevenskerkhof 62 te Nijmegen. De lezing is vrij toegankelijk.
Voorafgaand aan de lezing is er om 13.30 uur een meditatieve bijeenkomst in de Titus Brandsma Gedachteniskerk, Stijn Buysstraat 11 te Nijmegen.
Na afloop van de lezing is er gelegenheid om elkaar bij een drankje te ontmoeten.


Bereikbaarheid
Rond beide locaties is er parkeergelegenheid waar tegen betaling geparkeerd kan worden.
Vanaf het Centraal Station Nijmegen is het ongeveer 5 minuten lopen naar de Titus Brandsma Gedachteniskerk en een kwartier naar de Stevenskerk.
U kunt ook de bus nemen naar Plein 1944. Hier vandaan is het ongeveer 5 minuten lopen naar de Stevenskerk.


Aanmelding
Mocht u de lezing willen bijwonen, dan kunt zich opgeven via het aanmeldingsformulier. U ontvangt na aanmelding een bevestiging van deelname aan de lezing die tevens geldt als entreebewijs.

De Titus Brandsma Lezing is een jaarlijkse voordracht over maatschappelijke spiritualiteit, ingesteld door het Titus Brandsma Instituut.posted by Lieneke Lok